Walka z marnowaniem jedzenia jako sposób na redukcję ilości odpadów

Jak podaje Federacja Polskich Banków Żywności, według różnych źródeł od 30 do nawet 50% produkowanej żywności rocznie trafia do śmieci. „Faktem jest, że według badań ponad połowa żywnościowych śmieci trafia na wysypiska z rąk konsumentów, jednak u podstawy problemu leży przepełnianie rynku nadmiarem żywności” – ocenia FPBŻ. Niewykorzystane produkty najczęściej są wyrzucane razem z opakowaniami, a w ich miejsce kupuje się nowe towary. W ten sposób nie tylko marnujemy jedzenie, ale też produkujemy więcej odpadów. Jak walczyć z tym zjawiskiem i jakie funkcjonują obostrzenia, kontrolujące ten problem?

Sytuacja marnowania żywności w Polsce


W Polsce marnuje się ponad 9 mln ton żywności rocznie, z czego niestety najwięcej przez konsumentów już po zakupach.

Źródło: Gazeta Prawna, 2020

Na razie przepisy nie wprowadzają kar dla osób prywatnych, ale od 1. marca zostały zaostrzone sankcje dotyczące największych sklepów. Każdy z nich musi podpisać umowę z dowolną organizacją charytatywną, której będzie przekazywał niesprzedane produkty. Za niewykonanie tego kroku grozi 5 tys. złotych kary, a za wyrzucenie każdego kilograma żywności 10 gr kary na rzecz organizacji, wobec której sklep podjął się zobowiązania. Pamiętajmy jednak, że: to gospodarstwa domowe odpowiadają za 53 proc. odpadów żywnościowych. Przeciętny Polak wytwarza nawet 200 kg odpadów żywnościowych rocznie (EUROSTAT/CBOS).

Sposoby na walkę z marnowaniem żywności:

  1. Zawsze rób listę zakupów – dzięki temu na spokojnie można przemyśleć, czego potrzebujesz i w jakiej ilości. Unikniesz kupowania zbędnych produktów, jeśli tylko będzie pilnować się ustalonego planu.
  2. Wybieraj produkty z dłuższą datą ważności, jeśli nie wiesz, kiedy je wykorzystasz. Unikaj także kupowania większej liczby artykułów z krótką datą ważności.
  3. Wykorzystuj produkty do końca – w internecie można znaleźć mnóstwo przepisów na produkty, które często zostają w lodówce. Można także poeksperymentować i samemu przygotować danie z pozostałości żywności.
  4. Tradycyjne sposoby przedłużania ważności produktów – mrożenie, suszenie, wekowanie.
  5. Regularne sprzątanie szafek kuchennych – dzięki temu będziesz na bieżąco wiedzieć, co masz w domu i unikniesz przeterminowania produktów.

Dzięki przestrzeganiu tych prostych zasad, można znacząco zmniejszyć liczbę wyrzucanego jedzenia oraz ich opakowań. Róbmy przemyślane zakupy i wykorzystujmy to, co mamy w lodówce.